Utfälld meny
NYTT. Efter vi spelade in alla filmerna har Google ändrat i sina menyer. Det som filmerna refererar till som den "Svarta listen" eller "Den svarta menyraden" högst upp för att skifta mellan olika program har idag ersatts av EN ny ikon för alla programmen. Klicka på ikonen så fälls menyn ut. 

 


2012 valde Google att byta namn från Docs till Drive och man kan säga att det är ungefär som en liten hårddisk. Du har den inte på din dator utan den finns i "molnet". Dvs, det du sparar I Drive finns lagrade på en dator hos Google någonstans. Nu kanske du tycker det låter skrämmande? Då skall du tänka på hela den process som Malmöstad har gått igenom för att få använda Google som ett helt säkert ställe att spara filer på. Allt är klart, via stadsjuristen till Skolkompassen med godkännande.

Kanske har du hört talas om Dropbox eller någon annan molntjänst som du kan spara filer hos. Google Drive är samma sak med tillägget om säkerhet som du inte alltid kan räkna med på andra ställen. Sedan ger de oss också 25 Gb med lagringsutrymme till att spara våra filer. Det är 25.000 megabyte det. I molnet. 

Du kommer troligen upptäcka att du har frågor på vägen som du inte får besvarade direkt i texten. Google Drive är ett nytt sätt och tänka som vi kanske inte är vana vid. Dels sparas våra filer numera i molnet, vilket kan ta ett tag och greppa om, dels ser det på många ställen inte ut som jag vant mig eftersom jag använt programmet Word i hundra år.

Vi säger såhär! Skriv eventuellt ner dina frågor på ett papper eller varför inte här i ditt dokument. När du gått igenom texterna och/eller filmerna och du fortfarande har en fråga som hänger i luften, vi tror inte det, tycker vi att du hör av dig till den MaApps-ambassadör som ni har på skolan. I skrivande stund finns ingen support mejl men det kommer. 

Med detta sagt är det dags att titta på vad Google Drive har att erbjuda oss. Först skall vi se till så du har rätt inställning och då menar vi inte bara psykiskt  utan också på ditt MaApps konto.

 

Google kallas sina olika program i Drive för appar och vi börjar med de vanligaste.

 1. Dokument (Ordbehandlare) - app   


  1. Vanligaste funktionerna

  2. Infoga menyn

  3. Ändringshistoriken

  4. Kommentarernas guldläge

  5. Dela - Till den du önskar

  6. Publicera - För hemsidan


 2. Kalkylblad - app (överkurs)

 3. Formulär - app (överkurs)

 4. Ritningar - app (överkurs)

 5. Spara vilka filer du vill - hur du vill (överkurs)

 6. Sortera som du vill (överkurs)

 7. Göra dina Wordfiler redigerbara i Drive med Google finesser (överkurs)

 8. Spara som Pdf (överkurs)

 9. Anslut fler appar (överkurs)