Hur skickar jag mina filer då undrar du kanske. Det gör du inte. Du delar ut din fil (vi tjatar igen om det, ett dokument, sparat bilder, fotografier eller vilka filer det nu än gäller) till den person eller de personer som du vill skall ta del av ditt material. Okej, okej säger du kanske nu. Ett nytt sätt att tänka men varför? Det gamla sättet fungerar ju utmärkt!
På det svarar vi fel, fel och åter fel. Det gamla sättet är just gammalt. Du var tvungen att öppna ditt e-post program, skriva vem eller vilka som skulle ha din fil, klicka på bifoga för att sedan leta upp din fil på hårddisken och slutligen klicka på skicka iväg mejlet. När du sedan skickat iväg samma fil till någon ett par gånger och mottagaren kanske gjort någon ändring och skickat tillbaka, är det svårt att veta vilken av alla filer som nu är den sista eller den version som gäller. Du slipper allt detta nu! Vi tar ett exempel. Öppna upp ditt exempel dokument som vi arbetat med, det där du lovade att testa det nya :-)
Uppe till höger i ditt dokument hittar du den blå knappen för att dela ut just detta dokument. Klicka på den. Som du kanske märkte när du flyttade muspekaren över knappen fick du en liten hjälptext. I den stod det att ditt dokument är bara för dig, just nu.
![]() Först får du en länk som du kan skicka till dem som inte använder sig av Google. En förälder t.ex. Därefter vem som generellt har åtkomst, samt dig själv som alltid är ägare.
Med andra ord. Just nu är det bara du som kan se och läsa/skriva i din fil. Det innebär alltså att även om du skulle ta kopia på den långa och knäppa www adressen som finns överst och skicka den till någon skulle den/de personerna ändå inte komma åt texten. Under Vem har Åtkomst står ju bara du själv. Vi ändrar lite på det. Klicka på Ändra.
Vi går inte igenom alla alternativen för de står bra beskrivna i rutan ändå men vi kan säga såhär. Så fort som du ändrar från privat så kommer du dela med dig av ditt material så länge personer ifråga också får din www adress. Vi gör en test. Ändra från Privat till Alla med länken.
Nu fick vi också en ny möjlighet att bestämma hur vi vill att de personerna skall kunna arbeta med ditt dokument.
Får visa som är standard intsällning betyder att personen som får din www adress bara kan se din fil. Se din fil betyder naturligtvis läsa den MEN den kan inte göra några ändringar i den.
Va!, säger du nu. Folk skall väl ge sjut... och kladda i mina filer. Det är just detta som är finessen med molntjänst. Nu kan du och andra samarbeta i samma fil som du skapade, du själv har skrivit i och som du sedan delade ut till någon annan. Vi skall snart testa men låt först Får visa vara kvar som den är. Innan du klickar på Spara så kolla att du verkligen ändrat från Privat till Alla med adressen. Flytta upp muspekaren och låt den vila ovanpå den blå, markerade texten. Klicka nu med HÖGER musknapp och välj kopiera. Råkade du klicka till så texten slutade vara blå innan du hann ta en kopia får du markera om texten. Lättast här är bara klicka på den igen.
Okey dags att sätta den kopierade www adressen eller länken som den kallas i arbete. Öppna en ny flik i ditt Internet fönster. Klistra in dim kopierade länk genom att klicka med HÖGER musknapp i det fält som www adresser vanligtvis skrivs in. Välj klistra in och tryck på Retur/Enter. Fungerade det? Om inte får du gå tillbaka i texten efter det vi klicka på den blå Dela knappen. Du missade troligtvis något på vägen.
Ta dig tillbaka till din filk med dokumentet. Klicka på Dela igen. Lek runt lite med inställningarna vi har tittat på. Är ni två eller fler kan ni mejla länken till varandra och se vad som händer. ÖVERKURS två rader framåt. Är du själv och har två browsers installerade kan du kopiera och växla mellan dem för att testa.
Då var vi tillbaka igen. Det sätt som du precis delat på fungerar som sagt utmärkt till dem som inte använder MaApps. Hur vet man det? Det fungerar på samma sätt som du gjorde när du använde Pednet. Principen är densamma. Personal på skolan, kollegor och elever använder MaApps. Andra inte. Förälder gör det inte, om de inte själva arbetar inom skolan i Malmö.
Gör såhär när du delar ditt dokument till en/flera elev eller kollega/or. Klcika på dela igen. Så långt är det detsamma.
Längst ner står där, Lägg till personer. När du börjar skriva in ett namn dyker förslag upp efterhand som stämmer överens på din text.
![]() Observera att endast epostadresser i Google är möjliga om du vill dela ett dokument. Våra gamla @pub.malmo.se och @malmo.se adresser är inte Googlemail och kan således inte anges vid dokumentdelning. Detta kommer man runt på ett annat sätt men just nu tänker vi bara på att dela inom MaApps.
I filmen använder vi ett testkonto till Elsa Lärare. Jag tycker du skall skriva in namnet på en kollega som du vill dela ditt dokument med. I rutan till höger väljer du också hur den personen skall få egera med ditt dokument. Får Visa är standard men troligtvis vill du att kollegan själv skall få skriva som har högsta behörighet, då kan kollegan göra samma saker som du i just detta dokumentet. Kan Kommentera har lägre prioritet men har högre än Får visa. Kan Kommentera betyder precis vad som står. Du får läsa och vara med och kommentera i texten. Kommentarerna hamnar får sig själv ute i höger kolumnen och stör inte texten förutom med en markering. Läs mer om Kommentarer och se filmen på annat ställe så förstår du om du inte hänger med just nu.
När du skrivit in en eller flera namn (kommer också komma gruppnamn efterhand till er så ni inte måste skriva in varenda elever i klassen t.ex) har du också möjlighet att skicka iväg ett mejl till personen ifråga. Klickar du även på texten Lägg till Meddelande får du upp en liten ruta och kan skriva in egen text.
Till höger finns fler alternativ att klicka i om du vill. Såsom skicka en kopia till dig själv osv. Är du klar? Klicka då på Dela och Spara.
Kollegans namn finns nu under ditt eget namn. Satte du fel behörighet kan du ändra det här också. Personen får kanske vara med och redigera t.ex.
Innan du klicka på den nya blåa knappen skall du titta precis ovanför i pytteliten text. Där står Redigeringsbehöriga får lägga till personer och ändra behörigheter.[Ändra] Bara så du känner till det. Det är inget nytt egentligen. De mejl som du skickat under alla år med bifogade filer. Hur vet du att ingen skickat dem vidare till någon annan? Det vet man ju inte. Däremot kommer du att se om någon annan som du inte tänkte dig varit med och skrivit i din text. De kommer inte undan även om de skulle sudda bort all din text. Se mer om detta under Omarbetningshistoriken. |