Drive‎ > ‎Dokument‎ > ‎

Dok. Infoga

Drive - Infoga bild


Under Infoga hittar du flertal funktioner bl.a Infoga Bild. Klicka på den.

Från detta nya fönster hittar du flertalet sätt att infoga dina bilder. Överför (med röd text) är där du börjar och till höger i den stora delen hittar du den blå Knappen för att komma åt dina bilder på din dators hårddisk. Klicka på knappen och leta upp en bild du vill Infoga. När du hittat din bild klickar du på den 2 gånger eller klicka på den en gång och sedan på Knappen överför nere till höger.

Tjoohoo! En bild. Klicka på bilden en gång så du får vita fyrkanten runt din bild. Dra i ett av hörnen om du önskar göra bilden mindre. Längst ner finns också möjlighet att positionera din bild. Antingen hamnar texten över och/eller under din bild som är standard. Klickar du på Fast Position kan du flytta runt bilden och texten flyttar sig inte. Eller inte riktigt sant. Texten flyttar sig inte om du lägger bilden mellan stycken. Lägger du bilden mitt i en text flyttar sig texten runt om bilden.
Testa runt och flytta din bild till olika ställen i ditt Textexempel vi gjorde precis.

Ta en ögonblicksbild. Har du en bärbar dator eller en enhet som har inbyggd webkamera kan du ta en bild från den här. 

Troligen får du först upp en varningsruta: 

Vi kan inte säga att du skall klicka dig förbi varningsrutor. I detta fallet frågar programmet om den får komma åt din webkamera på datorn. Det var ju det vi ville! Klicka i enligt bilden nedan och sedan på Stäng knappen. Nu bör du se något vackert framför sig! 
Via Webbadress hoppar vi över. Dina Album är intressant. Till ditt Google konto har du också fått programmet Picasa. Ett ställe i molnet speciellt för bilder. Du laddar upp dina bilder i Picasa och kan sedan sortera dem i mappar på en massa smarta sätt. Dela ut dem hur du önskar. Det finns också en enkel bildbehandling inbyggt i Picasa. Nu har du troligtvis inte lagt in några bilder i Picasa så du känner att det kanske är onödigt att ta upp det här. Det är det inte. Lär dig använda Google som en molntjänst hela vägen ut. Bättre bilder i molnet som alla kan ta del av om du vill istället för på en hårddisk på datorn som bara du kommer åt. Sedan kan ju hårddisken också gå i sönder. Har du ingen backup på bilderna är de borta. I Picasa behöver du inte fundera på backup. Den sköter Google åt oss samt att de tar minst 4 backuper på våra filer.

Som vi skrev om innan kan du också använda Google Drive som ett ställe att spara filer på. Det betyder att även här går det att spara bilder, även om Picasa är bättre att använda sig av. 
Som du ser finns alternativet Google Drive också med. Klickar du på dina lilla pilen framför kommer du åt dina egna filer eller mappar. De mappar där andra delat ut saker till dig.

Precis som i Dina Album finns här nog inga bilder. Kanske om du tog en Ögonblicksbild. Annars tomt för närvarande.

Under Sök finns 3 sätt att söka bilder. Nu pratar vi verkligen om att söka bilder som finns på Internet. Det som är standardinställningen är att göra en sökning på Google efter bilder. Skriv in häst och klicka på den blå knappen som ser ut som ett förstoringsglas. Massor med hästar. Ändra din sökmotor till Life genom att klicka på Googlebilden framför sin sökruta. Byt till Life. Inte många hästar här. Byt till Bildbyrån. Massor av andra bilder på hästar.

Här måste du tänka dig för. Vi får ta bilder från Google att använda i undervisningen men inte för att dela ut hur som helst. Samma gäller för alla ställen på Internet om där inte klart och tydligt står så. Creative Commons reglerna är bra att förhålla sig till. 

Det var mycket text bara för att infoga en bild. Du har däremot fått kunskapen om flertalet sätt att lägga en bild i ditt dokument. Under Infoga menyn fanns där mer än bild att välja. 

För dig som känner till detta eller ändå vill prova så klickar du igen på Infoga i menyn och väljer Ekvation. Nu blev detta grekiska för mig men vad som hänt är att du fått upp ytterligare en menyrad - Ny Ekvation - med tecken som ser ut som de kom från ett annat solsystem. Om du klickar på någon av de olika menyerna finns där en uppsjö med fler att välja mellan. Dessutom har du fått en box i texten där din markör står och väntar. Detta får du leka med själv en stund.

Specialtecken. Under Infoga hittar du dessa. Tänk på att du kan klicka fram fler varianter om du klickar på Knappen Symbol eller Pilar.

Såhär långt har jag lekt fram från Infoga menyn