Drive‎ > ‎

Presentation

PowerPoint har du säker hört talas om. Ett program där man satt ihop en egen presentation för att visa andra på en föreläsning till exempel. I Google Drive heter programmet kort och gott - Presentation.

Precis som alla andra program kan du samarbeta med andra dvs att du delar ut en presentation och låter någon/några andra vara med och lyfta den.

Precis som när du skapar ett dokument i Drive så kan du också välja Presentation. Gör det.
En ny flik öppnar och efter en kort stund vill programmet att du skall välja ett tema att utgå ifrån. Oavsett vilket du väljer kan du alltid byta till ett annat senare, Skulle du inte hitta vad du söker kanske du skall utgå från den som heter enkel. Även här kan du ändra färger och typsnitt efter ditt eget tycke och smak. Börja med att klicka på ett av teman du har framför dig och välj sedan den blå knappen under för att bekräfta ditt val.

Framför dig ser du en ruta utifrån ditt tema som väntar på att du skall skriva text eller kanske lägga in bilder. Till vänster ser du också samma ruta som en miniatyr. Du kommer ha många rutor till vänster efterhand du bygger på din presentation.

Nu skriver jag ordet ruta eller rutor. Den riktiga beskrivningen är egentligen Bild. Vi tycker att det kan vara förvirrande och kalla fler "rutor" som Bild. Bild för många är ett foto eller bilder som finns på hemsidor. Vi kommer skriva ruta för vi tror att det blir lättare att hålla isär vad vi menar och skriver (Bild) inom parantes. Knappen som vi syftar på heter Bild. Hoppas ni hänger med?

Innan vi drar igång borde du kanske döpa din fil. Klicka på texten uppe till vänster där det står Namnlös presentation och skriv något i rutan. "Min första Google Presentation", kanske?

Vi hoppar över den vänstra sidan med miniatyren en stund. 
Tema

Vi har valt temat som heter etiketter. och ser ut som här sidan om. Även om det är polkagrisfärger så kan vi ändra det. Samma om vi vill ändra storlek eller något annat. 

Nu valde du kanske ett annat tema från början? Vi visar först hur du ändrar tema. Ovanför hittar du flera alternativ för att göra ändringar Backgrund, Layout, Tema och Övergång. Klicka på Tema och byt om om du vill..

Du kanske har hittat två teman som du vill använda? Det går utmärkt att växla till hur många du vill efterhand som du skapar fler rutor (Bild). Den som du valde från början är standard och när du vill ha fler rutor (Bild) i din presentation så kommer din nya ruta (Bild) utgå från ditt bastema. 

Vi gör en ny ruta (Bild) direkt så du förstår vad vi pratar om.
Meny

Klicka på det röda pluset i din meny.
 
Vänta, vad hände nu? Den ser ju inte likadan ut! 
Helt rätt. Alla teman har ofta ett annorlunda utseende på för den första rutan (Bild). Varför? Tja, fråga Google men det är väl tänkt att se lite tuffare ut. Däremot kommer nu varje nu ruta (Bild) som du lägger till se ut på samma sätt som alla de andra. Pjuuh! Du är tillbaka vid rodret igen.

Som du ser i vänstersidan har du två eller fler miniatyrer. Här växlar du nu snabbt mellan dem efterhand som du fyller dem med information. Klicka på den översta skall vi skriva in något som du ser skillnaden.

Skriv in "Min presentation" i den översta rutan (om du valt samma tema). Har du som vi möjlighet att skriva på ett ställe till så kan du skriva in något där också. 

Klicka sedan på ruta 2 (Bild) i miniatyrerna. Som du ser kan du arbeta vidare med nästa och vill du gå tillbaka till en annan ruta (Bild) klickar du till vänster.

Vi går inte igenom alla saker som finns uppe i menyraden. De är ofta väldigt beskrivande vad som händer när du klickar på något. 

Sitt en stund och klicka runt och lägg till text och bilder i din presentation. Byt ruta (Bild) och lägg in i alla som du skapat. Återkom sedan hit så går vi vidare sen.

Du har nu gjort en presentation som du vill visa för andra. Kanske via en projektor kopplad till din dator eller du vill lägga presentationen på en hemsida. Det finns många sätt att visa upp den på. För att se den själv nu för första gången skall vi Starta din presentation. De finns en knapp för det upp till höger. Innan du klickar på den måste du veta hur du stoppar presentationen. Det kommer visas som text under några sekunder men principen är att du använder dig av TANGENTEN ESC (Escape) som finns högst upp till vänster på ditt TANGENTBORD. En sak till. Du vill väl se alla dina rutor (Bild) som du gjort. Man kan växla på flera sätt men du kommer få ett litet fönster nere till vänster som med bland annat pilar visar att du kan byta rutor (Bild) fram och tillbaka.

OK är du beredd? Klicka då på Starta presentations knappen uppe till höger och återkom sedan hit igen.

Det är alltså så du visar upp ditt alster för andra. Nu du arbetar i den ser den ut som nu och när du skall visa upp den har du en knapp för det.

Precis som ett i avsnittet för Dokument så har vi inte tjatat att hela tiden spara din presentation. Vi tar den biten igen. Google Drive sparar hela tiden i bakgrunden. Du behöver inte fundrar på det. Skulle du tappa internetanslutning på din dator kommer en ruta dyka upp och berätta det för dig. Vänta en stund. Ofta hittar datorn tillbaka själv till Google Drive och börjar återigen spara av sig själv. Om den inte gör det får du starta om din presentation igen. Den är sparad fram tills rutan dök upp. Med andra ord, fortsätt inte att arbeta till du vet att du har en uppkoppling igen. Det finns sätt att spara ner presentationen på din dator men de går vi inte igenom här.

Grattis, du har gjort en presentation och tagit dig igenom den svåraste biten, eller mycket svårare än såhär är det inte.

Du har en grund att stå på och kan gå vidare med att lägga till fler saker än bara bilder och texter. Du vill kanske inte bara infoga bilder. Du såg kanske också när du vara i Infoga menyn att du fanns en uppsjö med andra saker som går att infoga. En video kanske från Youtube? Eller en klassikt tabell? Den gamla vanliga Wordart som skapar coola rubriker. In och botanisera och lek. Blir du inte nöjd går det alltid att ångra!

Nu när vi kom in på ångra så finns samma sak här som i Dokument. Du får också en Ändringshistorik att gå tillbaka till. Det fungerar på samma sätt här. Är du osäker vad vi pratar om så gå till avsnittet i Dokument och klicka på länken Ändringshistorik för repetition.

Kommentarens guldläge fungerar (nästan) precis på samma sätt här också. Testa!

En sak kvar om du inte gjort det redan. Dela! Ni vill väl samarbeta med saker som ni gör och varför skulle en presentation vara annorlunda och varför måste det alltid vara du som gör saker själv? Dela och samarbeta!

Lycka till.