Utfälld meny
NYTT. Efter vi spelade in alla filmerna har Google ändrat i sina menyer. Det som filmerna refererar till som den "Svarta listen" eller "Den svarta menyraden" högst upp för att skifta mellan olika program har idag ersatts av EN ny ikon för alla programmen. Klicka på ikonen så fälls menyn ut. 

 


Att använda en kalender i Google skiljer sig en del åt om du arbetade med det i Pednet. Nu arbetar vi med en molntjänst vilket innebär helt nya saker. Du har alltid en egen kalender i Google. Den kan du dela ut till andra som då ser vad du skriver. Andra kan också skriva/boka i din kalender om du ställer in att de skall få göra det.

Du kan, om du vill, lägga ut din kalender på en hemsida så att alla kan se den där.  Dock inte redigera i den, utan föräldrar, elever, kollegor eller vem som du nu tycker skall se din information. Du kan också du ställa in att bara elever får se den. Möjligheterna är många.

Vill du inte blanda in information som kanske inte skall synas på en hemsida men är ändå av sådan natur att du vill andra skall kunna se i din kalender, så kan du göra flera olika kalendrar i ditt konto. Du vill kanske ha en kalender för dina elever och en annan för arbetslaget? Du/Ni bestämmer själva hur ni vill arbeta!


Kalender Vy

Innan du klickar dig vidare för de olika momenten skall vi först gå igenom hela vyn. Bilden ovan kanske inte ser likadan ut som din bild går. Det är helt okej. Finessen är att du bestämmer själv hur du vill det skall se ut. 
 1. Under "Mina kalendrar" ser du de som du själv har skapat. Ditt namn är alltid den kalender som är enbart för dig. Vill du samarbeta med en kollega skapar du en ny, med ett bra namn, och delar ut den till en kollega. Du kommer hitta kalendern under just "Mina kalendrar" men din kollega kommer hitta den under "Andras kalendrar". Observera att i bilden så visas en liten ruta med en färg(här grön) framför ditt namn men på kalendern som jag döpt till Listor" där är färgen vit. Vit färg betyder att du "släckt ner" den kalendern och vill inte se om något är inlagt/bokat i just den.

 2. "Andras kalendrar", kalendrar som andra delar ut till dig. Kan också vara kalendrar som du själv valt att hämta. Finns en hel del att välja på. Malmö FF kalendern i bilden är ett exempel.

 3. Hur vill du att kalender vyn skall se ut. Bilden visar veckovy men som du ser har du fler alternativ.

 4. Här hittar du knappen till inställningar

 5. Om du flyttat dig framåt eller bakåt i tiden kan du snabbt komma fram till dagens datum här igen.

 6. Flytta dig bakåt eller framåt i tid. Observera att det finns två sexor i bilden.

 7. Sök något du har bokat, t.ex en text du vet du har skrivit in för något du lagt in i kalendern bakåt i tiden.

 8. Finns flera i bilden. Detta är exempel på extra kalendrar man själv kan lägga in. I detta fallet är det någon annan ute i världen som gjort kalendern för dig att använda om du vill. Jag har lagt till; soluppgång, dagens nummer och Malmö FFs kalender.


Välj vilket moment du vill öva på:
 1. Inställningar för din kalender

 2. Din kalender och andras

 3. Sortera på dag/vecka/månad/program  

 4. Skapa en händelse - enkel

 5. Skapa en händelse - extra allt

 6. Redigera en händelse/bokning du gjort

 7. Skapa ytterligare kalendrar till arbetslaget/utflykter/för klassen eller liknande

 8. Dela ut din kalender - samma text som punkt 7 men ny film.

 9. Boka en resurs (överkurs)

 10. Boka in på någon annans lediga tid (överkurs)

 11. Påminnelse via SMS (överkurs)

 12. Gör en speciellt kalender för möten/föräldramöten eller liknande (överkurs)

 13. Be om en kollegas kalender (överkurs)