E-post‎ > ‎

1. Inställningar i E-post

E-post inställningar


E-post är ett av det viktigaste arbetsverktygen för oss inom skolan. Du kommunicerar med föräldrar, kollegor, elever eller med någon annan. Förvisso är det så att de nya verktygen i Google kommer göra ditt arbete lättare i takt du lär dig mer, vilket innebär att bl.a e-posten kommer minimeras för dig. Oavsett vilket så är e-posten här för att stanna ett tag till som vår kommunikationstjänst.

Innan vi går igenom hur du skickar och läser e-post i Google Apps skall vi se till så att du har rätt grundinställningar i e-post programmet.

Som vi skrev om innan så händer det nya saker hela tiden i Google. Troligtvis kommer du få en fråga första
gången 
öppnar e-posten i Google. Oavsett vad man tycker om detta så förändras innehåll i alla program, så också i Google. Ofta får du valmöjligheten om du vill använda det "nya" eller du vill vänta. Det valet gör du själv.

Om du för upp bilden till höger. Välj att läsa mer eller klicka på Fortsätt längst ner. Valde de läs mer så öppnar en ny flik och du kan läsa vad detta handlar om. Byt tillbaka till fliken e-post igen när du är klar.


Inställningar var det som gällde nu först. Symbolen för att ändra dina inställningar ser ut såhär
 
Kugghjul
i Google. Ett kugghjul och den finns uppe till höger precis ovanför dina mejl. När du klickar på kugghjulet får du upp flera val. Välj inställningar och ditt fönster kommer nu få ett nytt utseende.

Som du ser har du nu flera olika alternativ att välja. Du startar i Allmänt vilket är det första alternativet högst upp i det nya fönstret men det finns fler att välja mellan. Etiketter, Chatta, och Tema till exempel. 

En viktig sak att tänka på är att när du gör en massa ändringar så finns det ingen, Återställ allt som det såg ut när jag började använda mitt konto. Gör du ändringar kan du alltid ändra tillbaka men det utgör ifrån att du vet vad du ändrade på om du inte blev nöjd.

Vi börjar i fliken Allmänt och du anger det språk du vill använda dig av. Är inte svenska förinställt får du själv byta och leta upp det i det översta alternativet. De standardinställningar som är inställda räcker egentligen för dig men vi skall titta på några saker som du kanske vill byta enligt eget tycke och smak. Vi är kvar i Allmänt och några rader ner står där bl.a Största sidstorlek. Här är bl.a 50 konversationer förvalet. Det innebär att du ser 50 mejl i taget och måste klicka dig vidare om du vill se mejl 51 och bakåt. Byt här om du vill ha något annat, du kan alltid byta tillbaka om du inte tyckte det blev bra. Det gäller för alla inställningar du själv gör.

En bit ner till står det Standardformat för text. Här väljer du hur dina mejl skall se ut när du själv skriver. Vill du t.ex byta utseende eller storlek gör du det här.

Ytterligare en bit ner står det Min bild. Alltid trevligt att se en bild på personen ifråga när jag fått mejl. Klicka på texten Markera en bild och välj någon bild i datorn på dig som du sparat.

Signatur. Det du skriver här kommer alltid finnas med i dina mejl som du skickar iväg. Vill du slippa skriva ditt namn, skola och annan information varje gång som du mejlar så skriv in din information här och nu. Du kan ju alltid byta!

Slutligen i Allmän fliken, Autosvar. När någon mejlar dig och du är borta från din e-post under en period kan du ange det här. Från datum till och med datum samt den text du vill skall skickas iväg till den som mejlade dig. 

När du är klar klickar du på Spara ändringar längst ner. Går den inte att klicka på så har du inte ändrat något och du får klicka på avbryt istället. Du är nu tillbaka i din e-post igen.