E-post‎ > ‎

5. Mappar och etiketter

Etiketter/Mappar


I PedNet hade du kanske mappar i din inkorg där du sorterade vissa av dina mejl? Samma funktion finns också i Google men Google kallar dessa för etiketter istället. Samma sak men två olika namn alltså. Ibland kan det vara bra att några etiketter där man flyttar undan en speciellt typ av mejl. Du kanske prenumererar på något nyhetsbrev, eller ofta har kontakt med någon förälder? Skolan kanske skickar ut sitt veckobrev via mejlen? Fördelen med att ha de i en etikett är att du har de samlade och snabbare kan hitta det du söker. Som vi nämnt innan är Google världsledare på att hjälpa oss söka saker och vi kommer i en annan film också gå igen sökfunktionen i mejl men för de er som vill ha lite struktur är etiketter ett sätt.

Google har redan gett dig några etiketter som du ser under inkorgen. Där finns Stjärnmärkt, Viktigt och under Mer finns några till. Klicka på Mer. Mer blev nu texten Mindre och några fler alternativ visas. Om du flyttar din muspekare från texten mindre så kommer det som vi nu vill åt försvinna, så se till att muspekaren är över texten mindre och flytta muspekaren rakt ner till Hantera etiketter som du klickar på.

Du kanske känner igen det fönster som nu visas om du varit med i de andra texterna/filmerna. Etiketter visas nu och Allmänt finns sidan om där vi varit innan. Om du kommer ihåg valde vi då att klicka på kugghjulet upp till höger och sedan välja inställningar för att komma hit. Så här det många gånger i ett program, du kan göra samma sak på flera sätt.

Etiketter var de som vi skall prata om. Allt de som finns med från standard inställningen i ditt mejlkonto visas här. Du kan visa eller dölja respektive etikett men inte ta bort någon av dem som finns med från början. Klicka på dölj på raden för etiketten Viktigt. Såg du vad som hände? Om inte så titta under Inkorgen i menyn till vänster och klicka på Visa Viktigt igen. Du väljer alltså vilka du vill se och vilka du skall döljas.

Vi skall nu göra en egen etikett som vi kallar för Veckobrev. Klicka under alla visa/dölj på knappen Skapa ny etikett och skriv in Veckobrev eller den text som du vill kalla din etikett. Det finns ett alternativ till där du kan placera din nya etikett under. Det fungerar på egna etiketter. Så, eftersom detta blir din första egna kan vi inte placera in den under någon annan vi gjort. Klicka på knappen Skapa. Din nya etikett dyker upp i vänstermenyn men det namn som du valde. 


Härifrån kan du nu sköta dina egna etiketter. Redigera eller ta bort och efterhand du lägger till fler så staplas de på efter varandra.

Kanske har du sett att du får en bakgrundsfärg när du flyttar runt muspekaren i din vänstermeny. Detta för att visa var du hamnar om du sedan också klickar på texten. Om du flyttar upp, utan att klikca, muspekaren till Inkorgen så ser du en liten pil till höger om texten Inkorgen. Flyttar du muspekaren neråt och över Stjärnmärkt och vidare neråt till din nya etikett, får du en pil på dina egna etiketter också. 


Lägg muspekaren över din nya etikett och klicka på den lilla pilen. Som du ser kan du fixa till dina etiketter på samma sätt som du gjorde i fönstret med några tillägg. Du kan också sätta färg på dina etiketter om du vill. Klicka på någon av färgerna och se vad som händer. Vill du inte ha färgen klickar du igen på pilen för din etikett och väljer en annan eller så kan du ta bort färgen om du klickar på Ta bort färg. 

Vill du få din text att byta färg kan du klicka på Lägg till anpassad och därifrån välja hur du vill ha det. Klicka på Verkställ för att de hur det blev.