E-post‎ > ‎

2. Läsa och skicka e-post

Läs och mejla


Att läsa och själv skicka iväg mejl har fungerat på samma sätt i många år nu. Du öppnar ett mejl och läser det. Skulle du vilja läsa det senare gör du det oläst för stunden. Vill du svara den som skickade till dig gör du det och vill du skicka mejlet till någon annan gör du det. Skulle du av någon anledning skriva ut mejlet så finns den möjligheten också.

Det som skiljer ditt nya verktyg E-post här i Google mot Pednet är inte stort. Det gäller bara lära sig var de olika knapparna för att göra samma saker som innan finns. 

När du öppnar din e-post så kommer du till en vy där du egentligen kan göra mer än att läsa och skicka mejl. Vi lämnar de sakerna till andra filmer och koncentrerar oss bara på mejlen just nu men det är bra att veta att det finns mer att göra. 

Du ser dina mejl och troligen har du minst 2 stycken från Google teamet. Det är mejl som genereras automatiskt när man får ett Google konto. Klicka på ett av dem.

Mejlet öppnar upp och du kan läsa texten. 


Vi börjar med att gå igenom vad som finns att göra i ett öppnat mejl. På översta raden ser du inte bara nemet på mejlet utan också i vilken mapp mejlet ligger. Alla dina mejl går till inkorgen automatiskt om du inte ändrat på det. Det går alltså att skapa många mappar och styra dina mejl beroende vem som skickar till dig.  Längst till höger ser du ikonen för att skriva ut samt ikonen för att expandera ditt mejl.

På raden under hade du sett en bild om Google teamet valt det i inställningarna. Missa du det så titta på förra texten. Du ser vem som skickat och till vem. I detta fallet bara du men hade de skickat till flera hade alla namnen funnits med här. Till höger om datumet kan du stjärnmärka ett mejl. Gör du det hamnar mejlet automatiskt i mappen stjärnmärkt. Klickar du på pilen sidan om stjärnan så besvarar du mejlet. Finns ett snabbare sätt längst ner att göra det på.

Säg att du vill svara på ett mejl. Längst ner klickar du på texten Svara och du kan direkt skriva in din text. Skulle du velat skicka det vidare hade du naturligtvis valt Vidarebefordra istället.

Absolute längst ner ser du bland annat hur mycket utrymme du använder. I Google behöver du inte kasta mejl för att spara plats. Om vi jämför med Pednet skulle Pednet vara  i storlek som en tändsticksask och ditt Google konto som en hel idrottshall. Kasta därför inga mejl. Du vet ju inte om du kan behöva det någon annan gång. Skulle du andå kasta ett mejl så finns det kvar i papperkorgen här i Google i 30 dagar. Sedan är det borta, för alltid!

Om du läst mejlet och vill gå vidare kan du göra det på olika sätt. Här är två varianter. Klicka på pilen uppe till vänster
för att gå tillbaka till inkorgen. 2. Klicka på inkorgen till vänster och gå direkt dit.

Skriv ett mejl

Oavsett vilken variant du valde skall du nu vara i inkorgen igen. Ovanför har du en stor grå ruta med texten Skriv. Klicka på den och följ anvisningarna. När du är klar klickar du på Jag fattar.

Som vanligt är det mottagare, ämne, din text och eventuellt bifoga något. Därefter klickar du på skicka. Ditt mejl hamnar i mappen Skickade mejl som finns någon rad under inkorgen. I Pednet kunde du ta tillbaka ett mejl som blivit skickat inom Pednet. Det kan du INTE här. Är det skickat så är det. Däremot finns det under Labs, annan film, möjlighet att ställa in en fördröjning på 10-15 sekunder innan mejlet går iväg.