Välkomna

Hej och välkomna till Google kurser för skolor i Malmö stad. Vi som är dina guider genom texterna och utbildningsfilmerna heter Björn Holgersson och Lovisa Nubert.

Google Apps for Education
Efter snart 15 år med Pednet är det nu äntligen dags att börja använda ett av världens modernaste verktyg, Google Apps. Eller med andra ord, vi använder nu Google till mer än att söka vår information på Internet.

Detta innebär att vi
fått ett ny sätt att komma åt vår e-post. Det innebär också att vi nu kan arbeta på det moderna sätt som andra gjort i flera år. I molnet med alla de finesser som molntjänster ger.
Vår ambition är att du skall kunna ta dig igenom program för program i Google i den takt du själv bestämmer.  Vi har därför lagt varje moment eller program i egna filmer. 

Naturligtvis är stigen utstakad men vi börjar med de vanligaste programmen först.
De program som finns just nu utgör en bas för att kunna komma igång och arbeta effektivt med Google (E-post, Kalender och Dokument). Men det är också viktigt att veta att det finns närmare ett 100 tal program totalt i Google just nu. Även om Malmöstad bestämmer sig för att inte aktivera alla till oss, så kommer här komma fler filmer efterhand som program blir klara att använda för oss. Läs mer sedan under "filmer - Fas 2".
En fiffig funktion i Google är att få ett mejl (e-post) när något nytt händer på denna sidan. Det går vi igenom i film
13 under e-post hur man gör.

Lärstil
By Nationaal Archief No known copyright restrictions
Vi har alla olika lärstilar när vi skall lära oss något nytt. Några vill kanske läsa sig till sin information och andra vill kanske testa själv. En tredje vill lära från film och någon vill kanske blanda bland möjligheterna. All information som du ser i filmerna finns därför också enkelt tillgänglig som text på hemsidan för filmen.

Som en röd tråd genom alla Googles program kommer du efterhand upptäcka att det finns möjligheter för samarbete
. Ett bra tips kan därför redan nu vara att du, istället för att arbeta dig igenom filmerna själv, sitter med en kollega eller två där ni tillsammans tittar på filmerna och arbetar ihop för att lära.

Precis som
när du tittar på en film på Youtube så fungerar vårt upplägg på samma sätt. Längst ner i fönstret hittar du knappar för att pausa, stoppa eller spela framåt eller bakåt.

Enklast är kanske att du ser hela filme
n först och sedan ser om den ifrån början och pausar efter en stund och gör samma sak som i filmen i en ny flik eller i ett nytt fönster i det Internet program som du trivs i. När du känner dig trygg med det du gjort, växlar du tillbaka till filmen och spelar fram en stund till.

Nätet förändras dagligen och så också hos Google. Detta innebär att det kanske inte ser ut på samma sätt i ditt Internetfönster som det gör när vi spelar in dessa filmerna. Misströsta inte! Kommer det någon stor förändring kommer vi spela om filmerna så vi får med allt det nya.
Slutligen. Google är världsledande och det är därför också som Malmöstad bestämde sig för detta. Hur det ser ut 2018? Vem vet men år 2013 är det Google Apps som gäller och vi hoppas att du skall lika inspirerad av att se alla de möjligheter som vi gör. Se möjligheter som bl.a kommer att förenkla din vardag som arbetare i Malmö stads skolor.

Så, gnugga ögonen och ta ett djupt andetag för nu kör vi...
Klicka dig vidare till
Beskrivning.