![]() Göra egna hemsidor. Är det inte överkurs för oss inom skolan, frågar du dig kanske. Svaret på frågan blir ett direkt: Nix, Nope, Absolut inte!
Att skapa eller göra egna hemsidor är inte svårare än att arbeta i ett ordbehandlingsprogram när vi pratar Google Sites. Sen naturligtvis, kan man ju göra det hur svårt man vill men grunden är väldigt enkel.
Detta verktyget från Google tillhör inte marknadens mest avancerade. Bra är ju det, för du vill kanske bara kunna skapa några sidor som visar vad ni håller på med i klassrummet. Eller sidor som innehåller länkar till andra hemsidor som du vill att eleverna skall gå vidare med. Det kanske också kan vara så att ni vill ha en gemensam yta att samarbeta med eleverna i. Öppen för resten av världen att kika in i om någon vill (Läs föräldrar).
Oavsett om du väljer att lägga ut bilder, film, text eller länkar så följer Sites principen som de övriga programmen. Du enkelt når din information. Som du kommer se finns de mycket som går att infoga. Infoga ditten och datten kommer bli din melodi. Vi kommer inte gå igenom allt i Infoga menyn men du kan själva traska vidare sedan om du vill. Blir det inte som du tänkte går det ju alltid att ta bort igen.
Jag skrev att Sites påminner om ett ordbehandlingsprogram. Det stämmer bra. Ett väldigt enkelt sådant. Innan vi börjar och tar en titt på hur programmet är uppbyggt och var du når de saker du behöver måste du förstå hur din skola är uppbyggd inom det här med hemsidessnickerie.
Först en liten pekpinne dock. Du måste följa en "Namn standard" när du skapar/gör en ny hemsida. Ditt MaApps-ambassadör på skolan kommer att berätta hur den skall se ut för din skola. Om inte du fått informationen så börja med att fråga ambassadören. Detta är viktigt och du frågar kanske varför det? Jag skall försöka förklara utan bli alltför teknisk.
När du gör en ny hemsida så skapar Sites i bakgrunden en www adress till din sida. Utan den adressen skulle man inte kunna hitta till din sida och så är det generellt oavsett om programmet heter Sites eller något annat.
Hos oss i Malmöstad innebär det att om någon döper sin nya hemsida till t.ex "Svenska klass 7a" så är den "www adressen" nu så att säga "bränd" för all framtid. Namnet Svenska klass 7a är säkert ett bra namn för en hemsida tycker du. Det är det också MEN "Svenska klass 7a" finns på många skolor i Malmö och problemet är att du har inte också angett vilken skola du tillhör när du skapade din sida, "Svenska klass 7a" . Därav måste du prata med din ambassadör på skolan först.
Ett exempel skulle kunna se ut såhär. SO-GR-Svenska klass 7a. I detta fallet Söderkulla grundskola och resten av det man själva kan välja. Gör du fel här finns risken att dina elever hamnar på andra sidor än de som du gör.
Okej, nog med skrämsel prat. Följer du riktlinjerna så är resten inte svårare än att äta en mjukglass en varm dag. Med lite planering och rätt inställning så kommer det gå som en dans.
Uppbyggnaden på din skolaEgentligen är valet hur ni vill starta er egen hemsida på skolan. Man skulle kunna se det såhär. Tänk dig en byggarbetsplats där man bygger hus. Du kan välja att arbeta på två olika ställen. På den ena ligger alla verktygen och bräder i en snygg högg för dig att sätta igång att bygga upp huset från grunden. På den andra står huset redan färdigt och du behöver bara byta dörrlåset för att kunna komma igång och möblera ditt hus.
Kanske arbetar du på en skola som varit igång ett tag och har några drivna pedagoger som redan skapat en grund för er att stå på (Arbetsplats 1). Eller tillhör du de skolor som valt att få utbudet som CPI ger er (Arbetsplats 2). Oavsett vilket så behöver ni nog en eller två webbplatser på skolan. Följer ni CPI hjälp får ni upp till tre webbplatser.
Vad är en webbplats? Tänk dig en pärm som en webbplats. Först spikar du ihop pärmen och sedan stoppar du in innehåll i den. Innehållet på en webbplats är olika hemsidor som i sin tur innehåller text, bilder, länkar osv.
Jag utgår från i mina exempel nedan, det som CPI kan hjälpa er skola med som utseende. Då får ni en webbplats där MaApps-ambassadören på skolan har ansvar för innehållet på er skola. Ett utseende där man bl.a som förälder snabbt skall kunna få sin information eller hämta sina blanketter t.ex.
Ni får också en andra webbplats för er pedagoger. Under denna webbplatsen är det ni själva som gör/skapar era hemsidor. Vad de skall innehålla bestämmer ni alltså själva över. De kan vara stängda för övriga världen eller ännu bättre öppnas upp så andra kan följa era arbeten. Ni beslutar själva eller följer skolans policy hur ni vill göra.
Slutligen kan ni få en tredje webbplatsen där eleverna och ni själva kommer i centrum. Samarbete över ämnes gränserna eller hur ni nu väljer att göra. Samma princip gäller här. Öppet för världen eller stängt för de som inte har en inloggning till skola.malmo.se.
Jag visar här två exempel på hur det kan se ut. Först en sidan öppen för alla. Jag skulle kunna välja från flera men väljer denna gången Söderkullaskolans hemsida.
Nästa är en sida från webbplatsen för pedagoger. Sara på Sorgenfriskolan har gjort denna sida som ett stöd till elever, föräldrar och sig själv, förmodar jag.
Som ett tredje exempel på webbplats där också elever kan vara med hittar jag ingen just nu. Principen är den samma som för de övriga exemplen förutom att eleverna också kan göra sidor eller vara med och skriva på hemsidor som du gjort.
Manual för SitesHur du startar Skapa en ny Site Redigera en hemsida och spara Vilken www adress har din sida
Länka hit och dit. Till egna sidor och till andras Infoga en karta
Infoga Youtube film direkt på sidan - överkurs
Infoga övrigt - överkurs
|
Sites
Underordnade sidor (4):
Hur fungerar menyraden.
Infoga en karta
Samarbeta och dela med en kollega
Vad finns under rubrikraderna
Comments