Sites‎ > ‎

Vad finns under rubrikraderna

Vi början att titta under huven. Vad gömmer sig under menyraderna och vilka bör jag lägga på minnet?


Infoga menyn



textruta






Infoga Format


tabe





Infoga Layout
Infoga menyn kommer du att använda dig av mest. Här finns hur mycket som helst som du kan infoga på din hemsida.

Bild är överst och kanske det vanligaste som du vill lägga till. När du klicka där får du upp en ny meny. Här väljer du först "via Välj fil, liten grå knapp i mitten" att hämta din bild från datorn. Du kan bara hämta en bild i taget i dagsläget.

Din bild hamnar där din markör stod och blinkade. Om du sedan klickar på bilden får du upp följande meny över eller under bilden:
Först 3 val var du vill placera bilden. Vänster (förvald), center eller höger.
Därefter 4 val för bildstorlek.
Du har två val hur du vill bilden skall förhålla sig till texten. Av eller på
Sist kan du kasta din bild på Krysset.



Testruta

Textruta kan ibland vara ett alternativ. Då infogar du en text i din text kan man säga. Vad skall detta vara bra för då? Syftet här är att innehållet i din textruta kan du förändra utseendet på som skiljer sig från det tema som du har på hela hemsidan. Min text här är inne i en Textruta.

Om du väljer att infoga från Drive så får du flera alternativ att välja på. Så är det ju också i Drive. Där finns åtminstone fem olika alternativa program. Vill du infoga ett Dokument väljer du det och du ser direkt vilka dokument du har i din Drive. Samma princip för de övriga.
Här måste du också tänka dig för. När du lägger ut ett dokument t.ex. så kommer du själv se det på hemsidan efter du valt att Spara upp på den blå knappen till höger. Däremot kommer ingen annan se ditt Dokument! Se filmen under dokument som heter Publicera hur du skall göra så att det du infogar från Drive också kan ses av andra.







Infoga Format har flertalet funktioner du kan välja. Vissa av dem hittar du också i snabbmenyn som alltid ligger framme. Tänk på att här måste du först markera din text innan du kan använda Format alternativen.
























Tabell. Vad kan man säga. Har du aldrig använt tabell innan så kommer denna tabellen sätta myror i huvudet på dig. 

Principen är som "vanligt" att först via infoga tabell välja hur din tabell skall se ut. När du klickat i hur du vill den skall se ut får du också din tabell. Så långt är allting som det brukar fungera med tabeller. Om du nu klickar i din tabell någonstans och går upp i menyn Tabell igen så hittar du fler alternativ nu. 

Om du däremot börjar "formatera" din tabell så börjar problemen. Om du drar i någon cell i din tabell för att göra den högre, bredare, mindre eller hur du nu vill den skall se ut så kommer du snart stöta på problem. Tabellen kommer efterhand hoppa omkring. Jag vet själv inte hur många gånger som kliat mig i huvudet. Att ändra tillbaka blir sedan en historia för sig själv. Oftast är Avbryt knappen, sidan om spara knappen, räddningen.

Använder du tabeller så är du nu medveten om "risken". 

Om du aldrig drabbats av mina problem så gratulerar jag dig. Kör på och glöm att du läste texten ovanför.

 


Infoga Layout är troligen ock en av de saker du kommer använda dig av. Det enklaste är egentligen att testa alternativen och se hur din sidas layout förändras. 

Jag skickar med en varningens finger här också. Kommer du använda din sida i klassrummer med en Smartboard eller liknade så brukar alternativet "Tre kolumner" bryta din text sönder och samman. Upplösningen på en projektor så har något år på nacken är ofta för låg. Detta resulterar i att din text krymps ihop och går in i varandra. Du märker det direkt om du väljer tre kolumner och testar att titta på din sida via en projektor. Har du mycket text i varje kolumn är det mycket troligt att den nu nästan är oläsbar.

Jag rekommenderar att du använder dig av en eller två kolumner. Vill du ändå ha tre så testa så du ser att det ser normalt ut i ditt klassrum.

Skillnaden mellan En-Två kolumner Enkel mot där det bara står En-Två kolumner är att du i de senare alternativen också får med rubrikrad både över och under dina kolumner. Behöver du det så är det ditt alternativ.

Som sagt, enklast är att testa. Har du skrivit texten redan och ändrar din layout så försvinner inte texten. Den hoppar till annat ställe möjligtvis beroende vad ditt val av layout är. Är du inte nöjd kan du alltid välja Avbryt istället för spara när du är klar.

På denna sidan som du är på nu har jag valt Två kolumner. Ovanför kan jag skriva text som sträcker sig hela vägen från vänster till höger.
Nu hade jag inte tänkt att använda rutan här under. Men jag skriver något så du ser.
Comments